Brand
Sådan undgår du, at julen går op i flammer
I december er de danske hjem fyldt med levende lys, og de fleste danskere ved, at et væltet stearinlys let kan sætte ild i tørt gran, duge og gardiner. Alligevel sker der rigtig mange brandskader i de danske hjem i julemåneden, viser tal fra Topdanmark. Det er dog nemt at forebygge brandene, hvis man husker nogle få gode råd.
I mange danske hjem er julelysene med til at sprede hygge i en mørk december måned. Desværre er den flittige brug af stearinlys også årsag til et øget antal brande. I december 2017 blev der hos Topdanmark anmeldt 61 % flere skader forårsaget af åben ild sammenlignet med gennemsnittet af årets øvrige måneder.
Hvis der først går ild i juletræ eller dekoration, kan ilden hurtigt brede sig og skabe store ødelæggelser.
”En god måde at forebygge julebrande er eksempelvis ved at sørge for, at kalenderlyset står godt fast, så det ikke kan vælte, og at gran og pynt ikke sidder for tæt på lysene. Man kan også anvende brandhæmmende spray på grannet i juledekorationen eller direkte på juletræet. På den måde bliver det sværere at antænde. Og så skal man generelt ikke forlade et rum, hvor der er levende lys tændt,” fortæller skadechef Maiken Russ fra Topdanmark.
Pas på gardinerne og dugen
Ud over ild i juledekorationerne er de hyppigste julebrande resultatet af levende lys, som er placeret for tæt ved gardiner eller vælter på juledugen. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på at stille stearinlys et sikkert sted.
”Undgå at stille lysene tæt på gardiner eller lige under lamper eller andet, som er lavet af letantændeligt materiale som stof eller papir. Det er heller ikke nogen god idé at stille bloklys eller fyrfadslys direkte på bordet. Sæt i stedet lysene på en tallerken eller andet, der kan tåle varmen og tage stearin, der drypper fra lyset,” siger Maiken Russ.
Vand med og uden brus
Er uheldet ude, og står adventskransen i lys lue, er det godt at være forberedt på, hvordan man selv kan slukke en mindre brand. De fleste små brande kan nemlig slukkes uden større besvær, hvis man reagerer hurtigt.
”Når man tænder levende lys, er det en god idé at have vand i nærheden, hvis der pludselig opstår brand. Mindre brande kan slukkes med danskvand, som man ryster og holder en anelse for flaskens åbning, så det sprøjtes ud på branden. En lidt større brand kan som regel slukkes med en spand almindelig vand eller en lille pulverslukker,” forklarer Maiken Russ.
Derudover anbefales det at installere minimum en røgalarm i hjemmet og sørge for, at der er batteri på, så man hurtigt bliver gjort opmærksom, hvis der opstår brand.
Røg kan give alvorlige skader
Flammer kan ødelægge meget, men røg kan også give store skader i et hjem.
”Vi har for nylig haft en brand, hvor en familie måtte genhuses i tre måneder på grund af røgskader. Selve branden var ikke så alvorlig, så det var et eksempel på, at røgen i sig selv er farlig og kan give store skader,” siger Maiken Russ.
Gode råd til at undgå brand i juletiden
- Gå aldrig fra levende lys
- Anskaf et brandtæppe og/eller en pulverslukker – sørg for, at alle i hjemmet ved, hvor det er
- Hav vand i nærheden
- Undgå at placere levende lys under og tæt på letantændelige materialer som stof, papir og vat
- Sæt levende lys på en tallerken og ikke direkte på bordet
- Stil de levende lys sikkert, så børn og husdyr ikke kan vælte dem
- Brug selvslukkende lys
- Brug brandhæmmende spray på dekorationer og andre brandfarlige materialer
- Installér en røgalarm, og husk at tjekke batterierne
Gode råd til at slukke små brande
Går der ild i juletræet, adventskransen, dugen eller lignende, kan du enten slukke ilden med vand eller kvæle ilden. Sprøjt vand på det, der brænder, og ikke på flammerne.
OBS: Du må aldrig bruge vand til at slukke flammer i væsker og fedtstof. Her skal man i stedet bruge et grydelåg, et brandtæppe eller andre ikke-brændbare genstande.