Cybersikkerhed
Sådan bliver du sikker, når du handler online
November og december er årets to travleste måneder med netshopping pga. Black Friday og julehandel. Desværre stiger onlinekriminaliteten også her, og misbrug af betalingskort er nu den mest udbredte form for bedrageri på internettet. Alene i 2021 blev over 157.000 danskere udsat for onlinekriminalitet, og tit opdager ofrene det først, når banken har spærret kortet på grund af mistænkelige transaktioner.
Der er dog en række ting, du kan være særlig opmærksom på for at undgå at blive snydt, når du handler på nettet. Det handler primært om de følgende ting:
1. Undgå misbrug af dit betalingskort
Send aldrig bankoplysninger eller personlige oplysninger via e-mails eller SMS til kilder, du ikke kender, men brug hellere sikre systemer, som tilgås med MitID eller lign.
Tjek altid løbende dine bankkonti for mistænkelige transaktioner. Hvis der er uforklarlige transaktioner og mistænkelig aktivitet på dine konti, skal du straks spærre dit betalingskort.
2. Brug sikre passwords
Brug passwords med både tal, tegn og bogstaver – og brug aldrig det samme password til forskellige programmer. Skift dine passwords mindst hver sjette måned, og brug altid
to-trins adgangskontrol, hvis det bliver tilbudt.
3. Meget billige mærkevarer
Mange falske webshops reklamerer med store besparelser på kendte mærkevarer inden for fx sko eller tøj, som der oftest søges efter på nettet. Men vær ekstra opmærksom, hvis varen er markant billigere end andre steder. Så kan tilbuddet nemlig være et fupnummer, der er designet til at få dig til at udlevere dine bankoplysninger.
4. Underlige webadresser
Tjek altid, om webadressen passer til det, webshoppen sælger. Mange falske webshops har overtaget en gammel webadresse, som slet ikke har noget med varerne at gøre. Andre prøver at få butikken til at ligne en officiel webbutik for et kendt mærke, blot med en mindre ændring i webadressens stavemåde – fx ved at ændre endelsen til .com eller .org
Http-adressen er også sikrest, hvis det staves med et ”s”, som i https. S'et står for "secure" – og hvis der samtidig er et ikon af en hængelås foran adressen, er det tegn på en mere sikker forbindelse. Det kan dog ikke stå alene som garant for, at siden er sikker. Tjek derfor også, om siden har en "Om os”-side, der fortæller om virksomheden, samt kontaktoplysninger, så det er muligt at kontakte virksomheden, hvis der fx er problemer med at få dine varer.
5. Sprogfejl og priser i skæve beløb
Falske webshops får også oftest oversat al tekst på deres website af en computer. Derfor er de tit fulde af stavefejl, sjove formuleringer og skæve priser – som fx 378,16 kr. for et par designer-sko. Disse afvigelser kan være tegn på, at indholdet er kopieret fra udenlandske butikker og automatisk oversat direkte til dansk sprog og valuta.
Bliv sikker, når du handler online
Som det første forsikringsselskab har vi udviklet en komplet cyberforsikring, der har til formål at beskytte dig som privatperson mod online kriminalitet. Cyberforsikringen er en pakkeløsning, der fx hjælper dig med at handle mere sikkert på nettet og giver dig besked via en hackingalarm, hvis du er ved at blive hacket. Med forsikringen får du:
- Hackingalarm, der giver besked ved online misbrug af dine oplysninger
- Juridisk rådgivning og retshjælp ved kortmisbrug og nethandel
- Dækning af hele husstanden
Cyberforsikringen koster 49 kr./md. - og du kan både læse mere og købe forsikringen her: