Sundhed

Brækket fod ligger på en rød puf.

For 50.000 kroner lægehjælp, tak

Efter afskaffelsen af den offentlige rejsesygesikring er det nu endnu vigtigere at huske rejseforsikringen, inden du tager på ferie i Europa. Ellers kan det hurtigt blive en ubetalelig rejse - på den dårlige måde.

Det kan være dyrt at blive syg eller komme til skade på rejsen. Rigtig dyrt. Vores tal viser, at der i år er blevet udbetalt op mod 50.000 kroner i gennemsnit til behandling af sygdom på rejsen.

Dækningen af sygesikringskort 

Tidligere var man godt dækket ind af den offentlige sygesikring, men den tid er forbi. I dag skal man have det blå EU-sygesikringskort med, hvis man rejser inden for EU. Men dækningen på kortet er ikke i nærheden af, hvad den var med den tidligere offentlige rejsesygesikring.

”Det blå EU-sygesikringskort giver ret til behandling efter samme regler, som borgerne i det pågældende land inden for EU eller Schweiz har. Men da størstedelen af Europa kræver penge for fx lægehjælp og hospitalsindlæggelse på offentligt hospital, vil man, selvom man har det blå EU-sygesikringskort med, kunne komme til at betale store beløb, hvis man kommer til skade eller bliver syg på rejsen. Og bliver man efterfølgende fløjet hjem til Danmark med ambulancefly, kan udgiften nemt løbe op i mange hundredetusinde kroner,” siger Anne Marie Lai Kjar, som er skadeleder i Topdanmark og understreger, at det kan blive endnu dyrere, hvis man bliver behandlet på et privathospital, hvor det blå EU-sygesikringskort ikke dækker.

”Rejseforsikringen vil ofte dække uanset om der er tale om privat eller offentligt hospital. Det er dog langt fra sikkert, at et privathospital vil være mest hensigtsmæssigt. Derfor er det vigtigt at kontakte sit forsikringsselskab, hvis man kommer til skade eller bliver syg, så man kan få den bedst mulige behandling,” siger Anne Marie Lai Kjar.

En brækket arm kan koste kassen

Også ulykker hvor man skal på skadestuen, fx for at få gips på en brækket arm, kan være en dyr affære.

”Nogle steder er det gratis, hvis man har det blå EU-sygesikringskort Men vi har også set flere eksempler, hvor det har kostet i nærheden af 40.000 for at få lagt gips på armen eller benet,” siger Anne Marie Lai Kjar.

Derfor lyder opfordringen på at tjekke, om man har en rejseforsikring, inden turen går til udlandet.

”De fleste elsker at rejse. Men hvis man ikke har tjek på, hvordan man er dækket, kan det hurtigt ende med at blive en dyr og dårlig ferie,” siger Anne Marie Lai Kjar.