Trafik
Er din bil klar til vinter?
Selv om november kan ryste plusgrader af sig, kan det danske vejr hurtigt skifte til frost og sne med dertilhørende glatte veje. Derfor er det en god idé at gøre bilen vinterklar, inden kulden rigtig tager fat.
Med varmegrader på termometret kan det virke fristende at udskyde vinterklargøringen af bilen. Men hvert år kommer frost- og snevejr bag på mange danskere, som pludselig vågner op til sne.
Der har før været en november måned med tocifrede plusgrader den ene dag afløst af snestorm den næste. Skal man bruge bilen hver dag hele vinteren, er der derfor ingen grund til at vente på, at vinteren bider sig fast, før man gør bilen klar.
Vinterdæk øger sikkerheden
Ifølge tal fra Topdanmark er perioden fra november til januar de måneder, hvor flest kunder gør brug af vejhjælp. Det er derfor en god idé at sikre sig i den kolde tid, især ved at skifte bilens dæk til vinterdæk, som mindsker risikoen for ulykker. Sommerdæk egner sig nemlig dårligt til vintervejr. De giver en længere bremselængde og ringere vejgreb, hvilket ofte vil øge risikoen for alvorlige ulykker. Vinterdæk er lavet af blødere gummi og har dybe, brede mønstre, som gør, at de står bedre fast på is og i sne end almindelige sommerdæk. Så selv om vinterdæk i sig selv ikke er en garanti for at undgå en ulykke, så er de under alle omstændigheder mere sikre.
Det er dog vigtigt at tjekke, at vinterdækkene er i ordentlig stand, før de monteres. Hos Trafikstyrelsen anbefaler de en mønsterdybde på minimum 3 mm frem for de lovkrævede 1,6 mm.
Frostsikret og forsikret
Vinterdæk er vigtige, men ikke det eneste, som skal klargøres på bilen, inden vinteren kommer. Også køler- og sprinklervæsken bør tjekkes for at sikre, at væsken er egnet til frostvejr. Er den ikke det, er der nemlig risiko for frostsprængninger.
Man bør derfor tjekke, om kølervæsken er frostsikker for at undgå en frostsprængt motor. Generelt tager det ikke lang tid at gennemgå bilen og tjekke, at alle bilens dele er klar til vinteren. Her kan det også være en god idé at tjekke, at man har en forsikring, der også dækker vejhjælp. Mange biler kan nemlig have svært ved at starte i kulden, og antallet af opkald om starthjælp til Topdanmarks vejhjælpstjeneste stiger væsentligt i vinterperioden sammenlignet med resten året.
Gode råd til vinterklargøring af bilen
- Skift til vinterdæk af en god kvalitet
- Smør silikone på gummilisterne i dørene, så de også kan åbne, når kulden sætter ind
- Sørg for, at kølervæsken er frostsikret, så motoren ikke frostsprænges
- Skrab altid is og sne af bilruderne, før du kører – også lygter og spejle. Husk, at det faktisk er et lovkrav, at man har godt udsyn.
- Medbring en sneskovl, refleksveste og tæpper i bilen
- Få skiftet batteriet, hvis du flere gange har konstateret fejl
- Skal du til udlandet, bør du tjekke landets regler om vinterdæk, snekæder mv.