Tyveri
Gør du det for nemt for den frække lommetyv?
Den eksklusive taske, designer-solbrillerne og det dyre ur gør ferieglade danskere til et attraktivt bytte for lommetyve i udlandet. Og det er som oftest først, når det er for sent, at turisten opdager, at han eller hun har været en omvandrende invitation til tyveri.
Næsten 700 gange modtog Topdanmark sidste år anmeldelser fra kunder, der var blevet udsat for et lommetyveri. Derfor opfordres danskerne til at passe bedre på, når de på ferierejsen besøger strande, shoppingcentre og restauranter verden over. Det er ofte disse steder, hvor der færdes mange mennesker, at lommetyvene finder deres ofre.
”Vores påklædning og vores ure, briller og smykker afspejler ofte, at der er noget at komme efter. Og selv om vi tit bliver mindet om risikoen, så glemmer vi ofte at passe på vores ejendele. Det er ærgerligt at få sin dejlige ferie spoleret af et lommetyveri. Men følger man de gode råd, kan man undgå at blive et offer for en fræk lommetyv,” siger skadechef Stefan Gravang fra Topdanmark.
Går efter penge og telefoner
I mange år har punge og tasker været lommetyvenes foretrukne bytte. Men i takt med at smartphones er blevet udbredt, scorer de også højt på ønskelisten.
”Mange danskere har måske den opfattelse, at de er gode til at passe på deres ting. Men tyvene bliver mere og mere snedige og kan snildt fiske en pung op af din taske, mens du står på rulletrappen eller tage din telefon, når den ligger fremme på cafébordet. Det gælder om at være opmærksom på risikoen. Det er, når man mindst venter det, at lommetyven slår til,” siger Stefan Gravang.
Hold øje med dine ting
Stefan Gravang råder derfor til, at man gør det så svært som muligt for tyven at få fingrene i pungen eller smartphonen.
”Det er en god idé at have sine værdier i en lukket lomme, eller i taskens sidelomme, så man ved, hvor man har dem. Lad være med at have dine værdier i baglommen eller at have tasken stående åben. Samtidig er det smart ikke at gøre for meget opmærksom på sin dyre telefon. Gør det til en vane at lægge den i tasken eller i lommen, hver gang du ikke bruger den,” siger Stefan Gravang og fortsætter:
”Der er mange eksempler på kunder, som har fået stjålet deres telefon på fx en bar, fordi den har ligget på bordet, og de har været uopmærksomme et øjeblik. Og det er da en brandærgerlig afslutning på en ellers god aften.”
Fakta: Gode råd
- Vær ekstra opmærksom, når du er på steder med mange mennesker
- Hold øje med dine ting, når du har dem liggende på fx et cafébord
- Tag jævnligt back-up af din smartphone. Er uheldet ude, mister du ikke alle dine billeder, kontakter og sms’er
- Gem pung, smartphone og nøgler i en lukket lomme og ikke i baglommen
- Undgå at have mange penge i din taske eller pung
- Tag kun de hævekort med, du skal bruge
- Hold altid hånden for, når du indtaster din kode ved hæveautomater