Tyveri

Indbrudstyven går efter dine smykker

Juli og august er højsæson for indbrudstyve, og næsten hver gang er det smykker, ure eller danske designmøbler, som tyven er løbet med.

Hen over sommeren modtager Topdanmark i gennemsnit 15-20 anmeldelser om indbrud pr. dag. Det svarer til omkring 550 indbrud på en typisk juli eller august måned. Det er 25 % flere end andre måneder.

”Om sommeren er mange danskere væk hjemmefra i dagevis, og så kan tyvene lettere finde en bolig, hvor de forventer at kunne bryde ind og slippe væk uden at blive opdaget,” siger skadechef Maiken Russ fra Topdanmark.

Smykker, dyre ure og dyrt design

Det, tyvene typisk er ude efter, er smykker, dyre ure samt designermøbler og -lamper.

”Tyvens primære mål er smykker, ure og dyrt design – formodentlig, fordi disse genstande er lette at videresælge. Dansk design er særligt eftertragtet, både møbler og lamper. Vi har også lagt mærke til, at der nu bliver stjålet en del dyre designertasker. Omtrent halvdelen af vores erstatninger for indbrud i private hjem går præcis til disse ting,” siger Maiken Russ.

De gode råd

Alle danskere bør lytte til de gode råd, som bl.a. det offentlige, Politiet og forsikringsselskaberne gerne deler ud af.

”Efter et indbrud træder forsikringen godt nok til med erstatning, men har man fx mistet et smykke, der har stor affektionsværdi, er det jo ikke en værdi, man får igen. Og derfor er det en rigtig god idé at gøre, hvad man kan for at forhindre, at indbruddet sker,” siger Maiken Russ.

Et åbent vindue er en invitation

Maiken Russ påpeger, at man aldrig skal lade vinduer stå åbne, når man forlader sit hjem – det gælder også, selvom vinduet har sikringsbeslag, eller vinduet er på fx første eller anden sal.

”Det er en invitation til en indbrudstyv. Vi ser desværre ofte, at folk lader vinduer stå på klem i sommervarmen, selvom de ikke er hjemme. Men det er en rigtig dårlig idé, fordi det øger risikoen for, at en tyv kan komme ind. Kommer en tyv ind ad et åbent vindue, vil der være en begrænsning i forsikringsdækningen, da det ikke anses som indbrud, men derimod som simpelt tyveri,” siger Maiken Russ.

Gør det svært for tyven

Når Topdanmark taler med kunder, handler det især om forebyggelse.

”Vi ved, at det er en voldsom oplevelse at blive udsat for et indbrud, og derfor gør vi meget ud af at spørger ind til, om kunden ejer nogle af de ting, som vi ved tyvene går efter. Dels for at sikre, at forsikringen har den rigtige dækning, men også for at kunne rådgive om tyverisikring. Ejer man fx dyre smykker og ure, vil det være godt at have alarm og sikringsskab, mens låse, der betjenes indefra med lås eller kode, gør det svært for tyven at slippe af sted med de dyre designermøbler.”

Brug sociale medier med omtanke – og tal med din nabo

”Er du på sociale medier, så lad være med at fortælle om dine ferieplaner, især hvis din profil er åben for alle og enhver,” siger Maiken Russ.

Til gengæld er det en god idé at fortælle naboer og genboer om ferieplanerne.

”Spørg, om de fx vil parkere i din indkørsel og bruge din skraldespand. Nogle tyve er så frække og rutinerede, at de godt kan gennemskue den slags, men det reducerer alt andet lige risikoen, hvis man gør noget, som viser, at husets ejere godt kunne være hjemme,” siger Maiken Russ.

Få et overblik – før det er for sent

Topdanmark opfordrer til, at man laver en liste over sine værdier, før det er for sent.

”Det er ikke altid let at huske alle de ting, man har, hvis der har været indbrud. Derfor anbefaler vi, at man laver lister over sine værdier og gemmer kvitteringer, serienumre og certifikater,” siger Maiken Russ.

Det er også en god idé at tage fotos af værdierne og gemme al dokumentation på fx en Cloud-tjeneste, så det er i sikre hænder, selvom PC, tablet eller smartphone skulle blive stjålet.

Hvis man er i tvivl om tingenes værdi, kan man også få lavet en professionel vurdering hos en guldsmed, antikvitetshandler og lignende.

Fakta: Gode råd, inden du rejser på ferie

  • Gem kvitteringer, tag fotos af dine smykker og møbler og få evt. en professionel vurdering af værdien
  • Sæt gode låse på alle døre, så de kan låses indefra med nøgle
  • Sæt gode vindueshasper og vindueslåse på vinduerne
  • Investér eventuelt i en tyverialarm og et sikringsskab
  • Gem alle nøgler af vejen i stedet for at have dem i nøgleskabet, hvor de er let tilgængelige
  • Undlad at fortælle om tidspunktet for din ferie på fx Facebook eller telefonsvareren
  • Sørg for, at huset ser beboet ud 
  • Luk altid alle vinduer, når du ikke er hjemme. De må ikke stå på klem
  • Få græsset slået, postkassen tømt og skraldespanden fyldt, mens du er væk
  • Lad nogen parkere bilen ved huset
  • Brug tænd og sluk-ure og sensorer, der tænder ved bevægelse

Få flere gode råd om at sikre dit hus mod indbrud her

Sådan sikrer du dig mod indbrud